Devalveringen av f-ordet
En riktig fascist. Här på väg mot Rom.
8/12 2014: Politisk teori.

Devalveringen av f-ordet

Nyfascister. Det kallade först Magdalena Andersson och sedan Stefan Löfven SD.

I Agenda igår fick Löfven motivera sitt val av epitet. Camilla Kvartoft påpekade att EXPO klassar SD som nationalistiskt och rasistiskt, men inte fascistiskt då de accepterar demokratins principer. Löfvens svar fick mig att häpna.

Det [accepterade demokrtin] gjorde fascismen. Det är det som är skillnaden mellan nazismen och fascismen enligt min uppfattning. De säger att de respekterar demokratin, men de vill ju inte ha en demokrati där andra människor med annan hudfärg och annan religion är med.

Statsministern kan väl ogärna mena att Mussolini sa sig respektera demokratin? Jag väljer att tolka det hela som en oskyldigt menad men likafullt misslyckad formulering i direktsändning. Det finns dock en anledning att detta underliga misstag låg så nära till hands för Löfven. Den anledningen heter Henrik Arnstad – författaren som Löfven själv refererar till i Agenda.

Arnstad har skrivit mycket om fascism (se t.ex. denna bok, detta kapitel, eller denna debattartikel). Han beskriver hur de uppenbara PR-broblem andra världsgkriget gav upphov till fick franska intelektuella fascister att uppdatera budskapet under slutet av 60-talet:

  • Ordet fascism togs bort, och allt samröre med den förnekades.
  • Den biologiska rasismen byttes ut mot en kulturell.
  • Den liberala demokratin accepterades, men inte dess värdegrund i form av respekt för individen.

Eller som Arnstad uttrycker det: ”ridstövlarna ersattes av lågskor, kopplet av slips”. Om man ser det här som en kosmetisk strategi, och tror att ridpiskan ska fram igen så fort de fått 51 procent, är f-ordet befogat. Så har säkert varit fallet för många rörelser. Men för SD? Jimmie Åkessons Sverige vore obehagligt på många sätt, men jag betvivlar inte att han skulle behålla yttrandefriheten och avgå nästa val om han förlorade. Att bygga kampanjen mot SD på teorier om vad de egentligen vill, istället för vad de faktiskt säger, kommer bara att appellera till de redan frälsta.

Arnstad väljer dock inte att gå den vägen, utan anser att SD kan klassas som fascistiskt enbart utifrån deras egna publicerade texter. För att lyckas med det måste han bredda begreppet fascism till den grad att parlamentarisk demokrati inte diskvalificerar för medlemskap i en historiskt antidemokratisk och totalitär klubb.

Redan innan det nuvarande debaklet kritiserade Dick Harrison det frikostiga användandet av f-ordet:

Den dag Jimmie Åkesson kallar sig revolutionär, pläderar för korporativism, deklarerar sin dröm om avskaffandet av alla politiska partier utom det egna, poängterar sitt förakt för svaghet, kräver inrättandet ett nytt rasbiologiskt institut, yrkar på att få annektera Åland och organiserar en kraftfull ”marsch mot Stockholm” med SD:are i folkdräkt – då finns det skäl att hissa varningsflagg för fascism.

Men med Arnstads syn biter detta inte, för med hans (i och för sig i forskningen väl förankrade) definition är inget av detta fascismens rekvisit. Problemet blir dock att det onekligen är just detta som Löfven hoppas att vi ska se framför oss när han använder ordet. Den retoriska kraft f-ordet besitter bygger just på det Arnstad menar att det inte betyder.

Ett sådant vagt språkbruk i en så viktig fråga är inte hållbart. Jag är inte kunnig nog att ge en heltäckande definition av fascism, men låt mig ändå föreslå ett första steg: fascismen är antidemokratisk. Då skulle vi slippa de utsuddade gränser och sammanblandningar som statsministern gav smakprov på i Agenda.

Vi behöver nämligen spara på orden. Annars har vi inga begrepp kvar när vi försöker beskriva 1900-talets svårbegripliga monstrositeter, och inga ord att använda när de riktiga antidemokraterna marcherar på våra gator och torg. Statsministern har ropat varg. När han sen måste varna för de krafter som verkligen vill riva vårt demokratiska samhälle – ja, de finns – kommer folk att se en välkammad Åkesson framför sig och tänka att det inte låter så farligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>